Technika laparoskopowa, czyli operowanie przy pomocy obrazu oglądanego na monitorze z wykorzystaniem kilku, najczęściej czterech centymetrowych cięć w powłokach jamy brzusznej, przez które wprowadza się narzędzia operacyjne i urządzenie optyczne zwane laparoskopem.
Pozwalają na wykonanie takiej samej operacji usunięcia nowotworu jelita cienkiego i grubego z mniejszym urazem operacyjnym zadawanym choremu przez chirurga. Chorzy z rakiem jelita odnoszą z tego powodu znakomite korzyści.
Operacja jest bardziej precyzyjna niż operacja techniką otwartą ponieważ chirurg widzi wszystkie narządy i tkanki w powiększeniu. W związku z tym zabiegi odbywają się z mniejszym uszkodzeniem tkanek oraz w zasadzie bez utraty krwi.
W związku z tym pacjenci operowani tą metodą używają po zabiegu dużo mniej środków przeciwbólowych. Szybciej powraca też praca jelit i już kilkanaście godzin po operacji chorzy mogą przyjmować droga doustną płyny.