Laparoskopowy bypass żołądka – Gastric Bypass (RYGB)
Bypass żołądkowy to operacja wyłączenia żołądkowego, polegająca na wytworzeniu w górnej części żołądka niewielkiego zbiornika (tzw. pouch). Zostaje on połączony z dalszym odcinkiem jelita cienkiego, natomiast wyłączona część żołądka dalej produkuje soki trawienne usprawniające działanie układu pokarmowego.
Po zabiegu pouch żołądkowy ma pojemność około 30 ml. Dzięki temu ilość spożywanego pokarmu jest ograniczona i wpada on bezpośrednio do jelita cienkiego co znacznie skraca czas wchłaniania i trawienia. Utrata nadmiaru masy ciała może wynosić 65-85 procent w ciągu pierwszych 6-12 miesięcy po zabiegu operacyjnym.
KCM Clinic jest jednym z nielicznych specjalistycznych szpitali w Europie Środkowo-Wschodniej, który wykorzystuje nowoczesną technologię laparoskopii trójwymiarowej podczas operacji bariatrycznych. Zastosowanie najnowszych technik obrazowania 3D umożliwia najwyższej jakości wizualizację obrazu i bezpieczeństwo zabiegu. W efekcie pacjenci operowani są ze znacznie większa dokładnością i szybciej odzyskują siły.